Trasig tand

Trasig tand

Sprucken tand. Brukar oftast kännas med tungan. Känns vasst och/eller att man tycker att det saknas någon bit av tanden. Oftast inga större symtom från detta. Kan i vissa fall orsaka ilningar vid kall dryck/mat.

Behöver oftast lagas. I vissa fall kan man nöja sig med att enbart putsa till det vassa men det beror helt på vart tanden har gått sönder. Lagningen är antingen compositfyllning (plast) eller porslinskonstruktioner (porslinskronor, fasader, inlägg, onlay). Vilken typ av lagning som rekommenderas är beroende av hur mycket av tanden som gått sönder, om tanden är rotfylld eller inte, vilken tand det är som gått sönder samt givetvis vad patienten själv önskar. Kostnaden för att laga tanden varierar mellan olika tandläkare samt vad man väljer att laga tanden med. En krona (porslinskrona) är det dyraste alternativet men samtidigt det som håller absolut bäst. Det finns många studier gjorda kring hållbarheten och en porslinskrona skall hålla i många år framåt.

Man kan på egen hand laga tanden tillfälligt. Detta görs enklast med Cavit. Det är ett provisoriskt fyllningsmaterial som man lägger dit själv. Fukta fingret med vatten/saliv samt forma lagningen över den trasiga ytan. Cavit är väldigt kladdigt så vatten/saliv behövs för att det inte skall fastna på fingret utan på tanden. Detta är dock enbart en provisorisk lagning och skall inte ses som en permanent lösning.

Det går med relativ säkerhet ge ett förslag genom onlinekonsultation. Kontakta oss gärna för detta.

Hos Onlinetandläkaren kan du få personlig konsultation online.

Beställ här