Tandvärk

Tandvärk

Kraftig värk från tänderna graderas ofta på VAS-skalan (smärtskala) som en av de värsta smärtor man kan ha. Värken kan ha olika karaktär och bero på olika saker. Generellt delas värken upp i molande, bultande värk samt huggande, ilande värk.

Molande, bultande värk. Beror oftast på en infektion kring en eller flera tänder/tandrötter. Kan variera i sin styrka över dygnet. Infektionen beror på att det finns bakterier i eller kring tanden och tandroten. Oftast måste denna typ av infektioner behandlas av en tandläkare. Antingen är behandlingen tandborttagning eller rotbehandling (rotfyllning).

Huggande, ilande värk. Beror ofta på sprickbildning i tanden. Då hugger det till när man belastar tanden, tuggar med tanden. Kan även bero på karies. Om det är karies skall man så snabbt som möjligt uppsöka tandläkare för att få tanden lagad. Annars är det stor risk för att tanden behöver rotfyllas. Är det sprickbildning kan det räcka med att byta tandkräm (förslag Sensodyne Rapid eller annan tandkräm från Sensodyne).

För en onlinekonsultation, hör gärna av dig med foto på den onda tanden. Då kan vi ge dig råd kring åtgärder för att bli av med din tandvärk

Hos Onlinetandläkaren kan du få personlig konsultation online.

Beställ här