Tandimplantat

Tandimplantat

När en eller flera tänder saknas och man vill ha nya fastsittande tänder (ej protes, löständer) så är tandimplantat ett mycket bra alternativ. Man ersätter den/de förlorade tandrötterna med en skruv i titan. Denna titanskruv (implantat) sätts in under ett mindre kirurgiskt ingrepp och läker sedan fast i tandbenet. När implantatet läkt fast så kan man sätta fast en porslinstand på implantatet. Denna skruvas oftast fast i implantatet men kan även cementeras (limmas) fast.

Prognosen för implantat är mycket god. Prognosen för inläkning är 92-99% beroende på vilken studie man tittar på. Då skall dock allt ske enligt vetenskapligt beprövade metoder men god infektionskontroll innan, under och efter operationen. Det skall exempelvis aldrig finnas aktiv tandlossning utan detta måste vara under kontroll. Prognossänkande är även rökning samt vissa tillstånd, sjukdomar som t.ex. diabetes.

Titan som oftast används (finns även implantat i Zirkoniumdioxid som är en keram) är ett kroppsnära material med ytterst få reaktioner av materialet. Det finns för den som är orolig över metaller även keramiska implantat i Zirkoniumdioxid. Dessa finns dock inte alls lika långa studier på och de kan inte belastas på samma sätt.

Tandimplantat är aktuellt för dig som saknar en eller flera tänder och inte kan tänka dig att ha löständer. Kostnaden för behandling med implantat är relativt dyr då det är omfattande behandlingar med kirurgi och sedan uppbyggnad med porslinskronor eller porslinsbroar.

Hör gärna av dig för en onlinekonsultation gällande tandimplantat.

Hos Onlinetandläkaren kan du få personlig konsultation online.

Beställ här