Porslinskrona

Porslinskrona

En porslinskrona är en individanpassad, formgjuten tandtekniskt (av Tandtekniker) framställd produkt som ersätter en trasig tand.

Det finns olika sätt att laga trasiga tänder. Tidigare var amalgam det allra vanligaste. Amalgam används fortfarande i stora delar av världen som förstahandsvalet vid lagningar. I Sverige är det sedan flertalet år förbjudet att använda amalgam. Det beror på att amalgamet innehåller kvicksilver vilket inte är bra för miljön och ej heller för den som arbetar med det ohärdade materialet. I Sverige använder man vid mindre skador på tanden plast (composit). Nackdelen med detta är att det är ett förhållandevis svagt material och vid stora lagningar på kindtänder är den långsiktiga prognosen dålig. Då lagar man istället tanden med porslin. Porslinet kan göras som inlägg (porslinslagning), onlay (större mer utbredd porslinslagning), fasad (porslinsskikt som ofta limmas till trasiga framtänder) eller helporslinskronor (samtliga tandytor ersätts med porslin). Vilket man väljer att göra eller rekommendera beror på hur trasig tanden är samt hur mycket lagad den är och andelen intakt emalj.

Tillvägagångssätt är att man hos tandläkaren slipar (formar) tanden. Detta görs vanligen med en preparationsdiamant (diamantpläterat borr) och under kylning med vatten för att inte skada nerven i tanden. Hur man formar beror på vad som skall göras men generellt sätt blir återstoden av tanden konisk. Därefter tar man avtryck på den slipning som gjorts och skickar till en tandtekniker. Det vanligaste sättet att ta avtryck har tidigare varit med silikonmaterial som härdar i munnen och skapar en avgjutning av den slipade tanden. Nu blir dock digitala avtryck vanligare och vanligare. Då läser man av slipningen med en sorts ”kamera”. Slipningen kan då läsas in i en dator och en digital fil skickas till tandteknikern för framställande av porslinskronan/porslinskronorna. Fördelen med digitala avtryck är många, bättre passform av porslinstanden, snabbare hantering då postgången uteblir i 1 led, mer miljövänligt pga färre skickade emballage, mer patientvänligt så många tycker det är obehagligt med avtrycksmaterial i munnen.

Hör av er till oss för en onlinekonsultation gällande porslinskronor.

Hos Onlinetandläkaren kan du få personlig konsultation online.

Beställ här