Porslinsbro

Porslinsbro

Kallas även tandbrygga, porslinsbrygga. Den korrekta benämningen är dock porslinsbro.

En porslinsbro kan göras då man saknar 1 eller flera tänder i munnen och man anser att implantat är ett sämre alternativ. Porslinsbron varierar i storlek beroende på hur många tänder som saknas och skall ersättas. Behandlingen går ut på att man stöder fler tänder på de tandrötter som finns kvar i munnen, dvs man slipar ned granntänderna vid sidan av tandluckan och gör sedan en sektion i porslin som sitter ihop i varandra. Denna teknik är väldigt välbeprövad samt har ofta en mycket god prognos. Det kräver dock att tandrötterna som skall fungera som stöd är i gott skick. Om granntänderna är intakta och ej lagade gör man sällan en bro utan rekommenderar implantat. Detta då man vid slipningen orsakar en skada som är synd på en intakt tand.

Broarna kan variera i storlek mellan 2 och maximalt 16 tänder. Det är väldigt ovanligt att göra så stora broar som 16 tänder då man isåfall använder visdomständerna som stöd. Bron består av antingen en kärna i metall (oftast guldlegering eller kobolt-krom) eller kärna i en keram. På kärnan bränner man ett yt-porslin för att efterlikna naturliga tänder.

Broar kräver en god skötsel efter fastsättning och passar enbart den med god munhygien.

Hör gärna av er till oss för en konsultation gällande möjlighet till porslinsbroar. Det går bra att bifoga foto för ett bättre behandlingsförslag.

Hos Onlinetandläkaren kan du få personlig konsultation online.

Beställ här